Catalpa bignonioides – trompetkronetræ
Trompetkronetræet har et sydlandsk udseende med sine store grønne blade, træet bliver et mindre træ med en lav ret tyk stamme og en bred kuplet krone. Trompetkronetræet er hjemmehørende i det østlige USA, hvor det vokser langs floderne på fugtige og mineralrige jorder. Hos os er træet absolut på sin nordlige grænse, ofte fryser de nye skud lidt tilbage, uden at det er noget problem, det vokser bare meget langsomt. Blomstringen sker i juli, med ret store ’orkidelignende’ blomster, blomsterne sidder samlet i kegleformede toppe. Frugterne er lange bønnelignende først grønne og ved modenhed brune; ofte bliver frøet ikke spiredygtigt i Danmark. Trompetkronetræet kan med tiden blive et stort flot træ -under danske forhold op til 6-7 m højt, ved Kerteminde står et gammelt træ, der anslås at være 13-14 m højt. I hjemlandet bliver trompetkronetræet op til 25 m højt, enkelte træer med en stammediameter på 3 m. Trompetkronetræet trives bedst i en varm jord og helst på en vindbeskyttet plads og ikke i en for kold jord om vinteren.
Trompetkronetræet er et flot træ, det burde plantes oftere i danske haver.
Phellodendron amurense – amur korktræ
Amur korktræet er et lille løvfældende træ opkaldt efter sin tykke bark (fra græsk: Phellos til kork og dendron for træ). Barken bruges til korkpropper, og i Kina udnyttes plantens medicinske egenskaber. Træet er hjemmehørende i det nordlige Kina, Manchuriet, Korea og Japan. Træet hører til citrusfamilien og kan blive op til 15 m. højt. Ældre træer udvikler en tyk grå furet korkagtig bark. Bladene er op til 40 cm. Lange finnede med 9-13 små blade. Bladene er meget aromatiske. Blomstringen foregår i slutningen af foråret med små rødbrune til gulgrønne blomster, senere udvikles klynger af kødfulde sorte bær i det sene efterår. Hvert lille bær indeholder fem frø. Efterårsfarver i foregår i de gullige nuancer.
Træet står desværre ikke optimalt her i parken.
Calocedrus decurrens – californisk flodceder
Navnet flodceder er lidt misvisende, idet træet helst vokser på solrig og tør bund og slet ikke ved floder, og noget cedertræ er det heller ikke. Træet er hjemmehørende i Californien og Oregon – på solrige bjergskråninger, hvor det bliver op til 45 – 50 m højt. Træet har en smal søjleformet krone; sneens tryk kan dog få grenene til at bøje udad, hvorved formen bliver mere bred. De 0,5 cm lange hanblomster kan nogle år sidde så tæt i kronens øvre del, at den bliver helt gylden i det tidlige forår, hunblomsterne er grønne og mindre iøjnefaldende. Koglerne er ret store – ca. 2 -2,5 cm lange. Barken er rødbrun og furet og løsner sig på ældre træer i plader.
Dette træ her i Aastrup er frøaflægger fra et stort magtfuldt eksemplar der vokse i parken til Giesegård mellem Ringsted og Haslev. Et højt flot træ, nærmest majestætisk.
Gleditzia triacanthos – tretorn
I USA kaldes træet “honey locust” træet kan minde lidt om en Robinia. Træet har stikkende torne som et pindsvin, med klynger af kraftige tredelte ved torne på stammen. Det største kendte eksemplar af tretorn vokser i Michigan USA og er op til 35 m højt og tilsvarende bredt. Gleditzia har lysegrønt, let findelt, næsten bregneagtigt løv, og er modstandsdygtigt mod alle sygdomme og skadedyr. Træet fortjener en større udbredelse. Nye sorter er mindre stikkende og knap så høje og har næsten ingen torne og fås med gulligt løv, er derfor velegnet til mindre haver.
Quercus robur ”variegata” – almindelig eg med brogede blade
Egetræet demonstrerer sin overlegenhed over for andre træer, men “skulker fra arbejdet” med at opnå tyngdekraft. Der er ca. 450 arter af ege rundt omkring i verden, men i myten er der kun én eg.
Denne eg er købt hos Vagn Arne Jacobsen på Fyn ved Assens, en gudbenådet gartner, der kan få alle vækster til at gro. Egen er købt som en broget varietet af den almindelige eg, altså med gule og hvide aftegninger på bladene, men træet ville ikke være anderledes og er derfor slået tilbage til den oprindelige eg. I botanisk have Kew Garden i London står der et stort flot eksemplar af den brogede eg, den var oprindelig grøn, men har pyntet sig med gule og hvide aftegninger. Men træet her vil altså ikke være anderledes.
Alnus cordata – hjertebladet el
Hjertebladet el kaldes også for italiensk el, idet det kommer fra det sydlige Italien og Korsika. Hjertebladet el egner sig til plantning på lidt fugtig bund, træet bliver middelstort omkring 20 – 25 m højt, med en tæt ægformet krone og en gennemgående ret stamme. Hanraklerne strækker sig til ca. 10 cm længde ved afgivelse af pollen. De modne kogler er større end på andre elletræer, op til 2,5 cm lange kogler. Stammen er glat og grå, med en fin barktegning og efterhånden med korte sprækker. Birkholm Planteskole lancerede træet for en del år siden som nyt værdifuldt park træ. Desværre er der ikke så mange, der har kendskab til træets flotte habitus.
Ginkgo biloba – tempeltræ
Tempeltræet kaldes for en levende fossil, hvis fortid ligger helt tilbage til kultiden på linje med en række koglepalmers. Træet er fundet i bjergskovene i Chekiang i det østlige og i Szechwan i det vestlige Kina. Når vi kender træet i dag, skyldes det, at præsterne plantede det i Tempelhaverne først i Kina siden i Japan. I 1730 kom det første eksemplar til Utrecht i Holland og 1754 til Kew Garden i London. Dette træ i Kew Garden er stadig levende. Tempeltræet udvikler sig til et majestætisk smukt træ, bladene er en slags løvbladslignende nåle, vifteformede med gaffelgrenede nerver, alligevel er tempeltræet ikke et nåletræ. Bladene ligner en muslingeskal med stilk. Der findes hun- og hanplanter, hunplanterne plantes sjældent, idet frugterne der ligner små gule mirabeller har en gennemtrængende og ubehagelig lugt. Tempeltræet bliver sjældent over de 25 m højt, kønnest er træet i efterårsfarven med sine rene gule farver, træer er fuldt hårfør under danske forhold.
Tempeltræet voksede i urtiden over det meste af jorden, fossiler af bladene er fundet mange steder – også i grusgraven ved Brorfelde.
Liriodendron tulipifera – tulipantræ
Liriodendron er hjemmehørende i det Østlige Nordamerika, fra det sydlige Ontario, Illinois og østpå over det sydlige New England og sydpå til det centrale Florida og Louisiana, hvor det bliver op til 50 – 60 m højt. Det er et hurtigt voksende træ og meget værdifuldt til bygningstømmer og til finer; farven på træet giver det navnet – Whitewood, i Appalacherne kaldte indianerne det for Canoewood, idet stammen blev brugt til at lave kanoer af.
Blomsterne ligner magnolieblomst/tulipan, deraf navnet tulipantræ. Bladene er firlappede, som om der er en, der har klippet spidsen af bladene. Bladene får en smuk gul – orange høstfarve. Blomsterne er bleggrønne eller gule med røde orange bånd om blosterbladene, de giver store mængder af nektar, blomstringen sker i juli. Hos os plantes træet mest for sin smukke vækst og som prydtræ, hvor det maximalt bliver omkring 25 – 30 m højt. Træet når sin fineste udvikling i det sydlige Appalachian bjergene, hvor træet kan overstige 60-70 m i højden. Frugten ligner lidt frugten på magnoliebuske.
Davidia involucrata – duetræ
Det almindelige er, at de træfamilier, vi kender fra Nordamerika, også er repræsenteret i Kina eller omvendt, for begge steder har træerne haft mulighed for at overleve den istid, der slog træerne ihjel i Europa. Derfor er det altid en botanisk sensation, når man finder en familie, der enten kun har klaret sig igennem istiden i Amerika eller Kina.
En af disse spændende undtagelser er Davidia, og bortset fra det mærkelige Ginkgo træ har intet andet træ vakt så megen undren og betagelse som duetræet.
Navnet er efter en fransk missionær, fader David, der i 1869 beretter om et smukt nyt træ, han havde fundet i det vestlige Kina. David var også den første europæer, som så Pandabjørnen. David fortalte om træets gigantiske hvide blomster, der hang som hvide lommetørklæder fra grenene – eller flagrende hvide duer.
I England kalder man træet handkerchief tree, lommetørklædetræ. De i øvrigt uanselige blomster er nemlig omgivet af to store, hængende højblade, der kan ligne flagrende duer. Først i 1897 kom der frø til Europa, og for første gang i 1906 blomstrede et træ med sine flagrende hvide duer i arboretet i Les Barres hos Maurice de Vilmorin.
I Kina kan duetræet blive omkring 20 m højt, hos os bliver det næppe over 10 – 12 m. Bladene er store, lysegrønne og ovale med en savtakket rand og tydelige bladribber. Desværre skal træet have en vist alder, førend der fremkommer blomstring, men så er det også en stor oplevelse. Efter bestøvning falder højbladene af. Frugterne er gulgrønne, runde og på størrelse med en valnød, frugterne hænger i 6-7 cm lange stilke. Om efteråret får træet en smuk gulbrun høstfarve.
Træet egner sig til de danske haver og plantes bedst som solitært træ, i græsplænen eller med en lav bunddækning omkring, hvor det rigtig kan komme til sin ret. Af duetræ findes kun en art, og der dyrkes to varianter, der minder meget om hinanden, de er lige egnede til plantning i mindre haver.
Taxodium distichum – sumpcypres
Sumpcypressen minder om vandgranen. Træet kom til Europa i 1700 tallet. Sumpcypressen kan som navnet antyde vokser i sump- vandområder, ofte skyder træet i vandområder ”knæ” ånderødder op over vandet. Sumpcypressen skygger ikke meget, om efteråret får det en smuk rustrød efterårsfarve, inden nålene falder af. Ved plejehjemmet Sct. Jørgensbjerg i Roskilde plantede står en sumpcypres, der i dag er et stort flot eksemplar, et meget smukt træ.
Kør forbi og se det om efteråret.